Clickraft Banner

Clickraft, Winsum

In Winsum staat een paviljoen / tuinhuis langs de snelweg, een prototype van een bouwsysteem genaamd Clickraft. Dit systeem is ontwikkeld door Chris Moller en Jaap Dankert om low-tech en kostenefficiënte bouwpakketten te kunnen leveren voor diverse situaties.

Het ontwerp is gemaakt door Jaap Dankert en gedurende het omzetten van digitaal model naar definitief ontwerp heb ik als sparringspartner gefungeerd en hebben we samen gezocht naar oplossingen voor de technische uitdagingen die het bouwsysteem met zich meebrengt. Het sparren heeft tot enkele mutaties geleid van het systeem, dit is natuurlijk het doel van prototypes, en zelfs tot ver in de bouw hebben we ontwikkelingen doorgevoerd in Clickraft.

  • Verzaagde multiplex platen zijn de basis van het ontwerp. Hierin worden de inkepingen gefreesd, waarna de "leaves" en "beams" inelkaar worden geklikt.
  • We hebben het object eerst helemaal op maat gemaakt in een uienschuur, pas toen het helemaal af was konden we het demonteren en verplaatsen.
  • De rafts (delen van ongeveer 240x240cm) zijn inzichzelf stijf en sterk, en konden zodoende eenvoudig op de wagen vervoerd worden.
  • Het paviljoen, bijna af. Het onderste deel is gemaakt van platen geperst gerecycled plastic en zichtdicht, zodat op de planken hierachter allerlei potten en gereedschappen kunnen worden opgeslagen zonder dat het slordig oogt.
  • De lijnen van de dakconstructie lopen van buiten vloeiend door naar binnen.
  • De polycarbonaatplaten gevel het geheel een lichte uitstraling en versterken de grafische kwaliteit van het clickraft bouwsysteem.
  • Low-tech bouwsysteem, maar met een strak resultaat.
  • De leaves en beams kunnen inelkaar geschoven worden en vormen dan een wand- of dakdeel, een raft. Deze rafts worden aanelkaar geschroeft, maar dit zijn dan ook de enige schroeven die nodig zijn voor de constructie. De rafts zelf staan door de buiging van de leaves zo onder spanning dat ze een stijf en sterk geheel vormen.

Coolblue Banner

Bokitokamer, Rotterdam

In de zomer van 2012 is de (toen nog) jonge webwinkel Coolblue verhuisd naar een locatie naast het station Rotterdam CS. De vergaderruimten voor deze locatie wilden ze graag inrichten naar thema’s die met hun Rotterdamse roots te maken hadden en hiervoor werden verschillende ontwerpers aangetrokken.

Samen met Wessel Dragt heb ik de Bokito-kamer ingericht, vernoemd naar de beroemde gorilla uit Blijdorp. Opgestapelde autobanden als krukken, een kaalgemaakte stronk van een oude eik, ook met bandzitjes, als vergaderbank en een betonnen vergadertafel maken deze vergaderkamer “gorillaproof”. Mochten autobanden te conventioneel zijn voor de doorgewinterde Coolblue werknemer, dan kan men altijd nog in de touwen gaan hangen die uit een oude gymzaal zijn verworven.

Volgens de opdrachtgevers valt deze ruimte het meest in de smaak bij zowel klanten als het personeel. We hebben zelf ook erg veel plezier beleefd, bij zowel het ontwerpen van de meubels als het bouwen ervan.

Webpublicatie:
Google streetview is ook in het kantoor van Coolblue geweest.
Bijzondere werkplekken: Coolblue hoofdkantoor

  • De vergadermens (Homo Conversationalis) kan tot de beste resultaten komen indien die met rust gelaten wordt. Dus niet flitsen, s.v.p.
  • De eikenhouten stronk hebben we in de olie gezet om verweer tegen te gaan en de kleur naar voren te brengen, en we hebben drie zittingen erop gemonteerd.
  • De betonnen tafel is gorillaproof, in de achtergrond hangt één van de vergadertouwen. Dezen kunnen 150kg dragen.
  • Lunch geheel in stijl.
  • De losse krukjes zijn gestapelde autobanden met zitting en interne constructie voor de stabiliteit. Ze zijn gecoat om het afgeven op kleding tegen te gaan.

Tuinhuis Banner

Tuinhuis, Delft

In een achtertuin in Delft staat een open tuinhuis dat beschutting biedt tegen de zon en de regen.

De basis van het ontwerp is een ruitvorm bestaande uit twee gelijkbenige driehoeken, waarbij de afstand van de kolommen gelijk is aan de minimale afstand die men nodig heeft om een hangmat op te hangen. De kolommen zijn ontschorste stammen die met schoren aan elkaar verbonden zijn. Aan de achterzijde biedt een wand van gevlochten wilgentenen rugdekking.

Op de kolommen rust een ligt hellend dak van steigerplanken, waardoor het tuinhuis zich naar de tuin opent. Het dak is grof gedetailleerd, maar heeft desalniettemin een strakkere uitstraling dan het opgaand werk.

  • Na meerdere varianten ontworpen te hebben, kwamen we uiteindelijk op een eenvoudig ontwerp (in plattegrond twee gelijkbenige driehoeken, met een afstand tussen de kolommen waar precies een hangmat tussen past) van rondhouten balken. Dit bracht een uitdaging met zich mee in de uitvoering, omdat de balken in de knooppunten niet haaks op elkaar stonden, maar het gaf een rigide uitstraling.
  • Tuinhuis in aanbouw. De bouw duurde ongeveer twee dagen met drie personen, waarbij we veel dingen in het werk oplosten.
  • 's Winters, of bij regen, biedt het tuinhuis voor rokers bescherming tegen weer en wind.
  • De strakke belijning van het dak steekt af tegen de grove opbouw van onregelmatig rondhout en een gevlochten schutting.
  • Ook functioneert het tuinhuis bij feestjes prima als podium.

PDFDocument uit het ontwerpproces, ter communicatie met de opdrachtgevers.
PDFDefinitief ontwerp.