Clickraft Banner

Clickraft, Winsum

In Winsum staat een paviljoen / tuinhuis langs de snelweg, een prototype van een bouwsysteem genaamd Clickraft. Dit systeem is ontwikkeld door Chris Moller en Jaap Dankert om low-tech en kostenefficiënte bouwpakketten te kunnen leveren voor diverse situaties.

Het ontwerp is gemaakt door Jaap Dankert en gedurende het omzetten van digitaal model naar definitief ontwerp heb ik als sparringspartner gefungeerd en hebben we samen gezocht naar oplossingen voor de technische uitdagingen die het bouwsysteem met zich meebrengt. Het sparren heeft tot enkele mutaties geleid van het systeem, dit is natuurlijk het doel van prototypes, en zelfs tot ver in de bouw hebben we ontwikkelingen doorgevoerd in Clickraft.

  • Verzaagde multiplex platen zijn de basis van het ontwerp. Hierin worden de inkepingen gefreesd, waarna de "leaves" en "beams" inelkaar worden geklikt.
  • We hebben het object eerst helemaal op maat gemaakt in een uienschuur, pas toen het helemaal af was konden we het demonteren en verplaatsen.
  • De rafts (delen van ongeveer 240x240cm) zijn inzichzelf stijf en sterk, en konden zodoende eenvoudig op de wagen vervoerd worden.
  • Het paviljoen, bijna af. Het onderste deel is gemaakt van platen geperst gerecycled plastic en zichtdicht, zodat op de planken hierachter allerlei potten en gereedschappen kunnen worden opgeslagen zonder dat het slordig oogt.
  • De lijnen van de dakconstructie lopen van buiten vloeiend door naar binnen.
  • De polycarbonaatplaten gevel het geheel een lichte uitstraling en versterken de grafische kwaliteit van het clickraft bouwsysteem.
  • Low-tech bouwsysteem, maar met een strak resultaat.
  • De leaves en beams kunnen inelkaar geschoven worden en vormen dan een wand- of dakdeel, een raft. Deze rafts worden aanelkaar geschroeft, maar dit zijn dan ook de enige schroeven die nodig zijn voor de constructie. De rafts zelf staan door de buiging van de leaves zo onder spanning dat ze een stijf en sterk geheel vormen.

Comments are closed.