EUCO Banner

EUCO Kantoor, Bogotá

‘Hoe verduurzaam je het gedrag van mijn werknemers middels een ontwerp?’ Met deze vraag kwam de eigenaar van een bouwconsultancy uit Bogotá. Het bureau heeft kleine een vaste kern van werknemers met daar omheen een grote flexibele schil. Sinds begin jaren ’90 is hun onderkomen nauwelijks veranderd en ze willen graag moderniseren en verduurzamen.

Samen kwamen we tot de conclusie dat een kantoor met allerlei kleine cellen een slecht uitgangspunt was voor een flexibel bedrijf. Alle wanden tussen de kantoren gaan eruit, wat ook veel meer daglicht en natuurlijke ventilatie tot dieper in het kantoor tot gevolg heeft. Alleen de vergaderruimte wordt besloten in glazen wanden die weinig licht tegen houden, maar de ruimte wel akoestisch scheidt van de rest. Verder zit de projectleider nu centraal in de grote werkruimte, voor overzicht maar ook voor bereikbaarheid, en heeft de eigenaar een plek in de ‘stille’ hoek van het kantoor.
De ruimte wordt gedefineerd door grote kastwanden en bureaus, welke worden gemaakt van duurzaam bamboe-multiplex. De kasten hebben een modulaire indeling, dus mochten ze in de toekomst vervangen worden dan zijn ze eenvoudig elders weer in te delen.
Verder voegen we een douche toe aan het kantoor: Files zijn in Bogotá aan de orde van de dag, met lange reistijden en veel milieuvervuiling tot gevolg, maar door een douche toe te voegen kan het personeel nu fietsend naar hun werk zonder bezweet een vergadering te hoeven bijwonen. Daarbij wordt thuiswerken, of werken op de bouwplaats, gestimuleerd door nieuwe netwerksoftware te implementeren.

De buitenplaats, nu nog een betegelde ruimte, wordt omgebouwd tot een tuin. In deze tuin kan men zich rustig terugtrekken voor een telefoontje, maar ook staat er een grote lunchtafel en is er een buitenkeuken waar vers voedsel gekookt kan worden. Dit voedsel komt vanuit de tuin zelf, waar de eigenaar van het kantoor wil experimenteren met aquaponics; een systeem waar een balans gevonden wordt tussen planten en vissen die van elkaars afval leven, waarmee men lokaal groente kan telen.

Op de fiets naar je werk, flexwerken en op je werk koken met verse groenten uit eigen tuin; zo verduurzaam je middels een ontwerp het gedrag van werknemers. Daarbij blijft de leesbaarheid van de ruimte en de functionaliteit van een kantoor van essentieel belang.

  • Open plattegrond zorgt voor een horziontalere bedrijfsstructuur; iedereen is gemakkelijk te bereiken. De tuin is vanaf iedere werkplek te zichtbaar.
  • Doorsnede over de werkplekken en de tuin. Door de weinige binnenwanden dringt het daglicht tot diep in het kantoor door, waardoor er minder kunstmatige verlichting nodig is. Ook is een open ruimte eenvoudiger natuurlijk te ventileren.
  • De ruimte rechtsboven bevat flexplekken en een aantal vaste plekken voor de projectmanagers. Het deel linksonder is ondersteunend aan de functies van het bedrijf, met plek voor de eigenaar, een vergaderruimte, de receptie en financiële administratie.
  • De tuin is in drie zones verdeeld: de eerste is ondersteunen met een buitenkeuken ende technische voorzieningen, het middelste deel huisvest het aquaponics systeem en de lunchtafel en het verste deel is voor de ontspanning (en de hond).
  • Deze ruimte is nu nog een betegelde buitenplaats die, onder de tropische zon, behoorlijk op kan warmen. Door veel groen toe te passen wordt de buitenruimte een prettige verblijfplaats die verkoelend werkt (verdamping verkoelt). De beplanting naast de lunchtafel is het aquaponics systeem, waar eigen groenten worden geteeld.
  • Het oude ontwerp was dichtgeslibd met allerlei kastjes die uitpuilden van de archiefstukken. Het nieuwe ontwerp kent langs de buitenwanden grote kasten met veel ruimte, en ook biedt de wand die de ruimte in tweeën scheidt veel plek voor opslag.

PDFPresentatieposter prijsvraag

Geschatte oplevering: medio 2020.

Comments are closed.