Flapper Banner

Werkplekken, Groningen

Flapper Management, managers van o.a. Noisia en organisatoren van drum and bass concerten, betrokken een nieuw kantoor in Groningen. Waarschijnlijk zal het huidige personeelsbestand snel uitbreiden, dus de wens was een kantoortuin die plaats bood aan zo’n 15 mensen. De voormalige drukkerij was al opgedeeld in verschillende ruimtes, maar de grootste ruimte miste schaal, richting en karakter.

De kantoren aan de gevel blijven grotendeels ongewijzigd om budget over te houden voor de grote ruimte. Deze wordt opgedeeld in flexplekken, voor stagiairs en tijdelijke medewerkers, en een deel wordt afgezonderd voor een keuken en relaxruimte. Het systeemplafond moest ook behouden worden, vervangen was te duur en er zit teveel ruimte boven om ook warm te stoken, dus heb ik om warmte aan het ontwerp toe te voegen voor veel hout gekozen in de wanden.

Ik heb vier opzetten gemaakt waaruit de opdrachtgever kon kiezen, van vrije vormen tot een standaard ‘cubicle’-indeling. Deze cubicle optie is uitgevoerd, omdat deze zo veel mogelijk als zelfbouw uitgevoerd kon worden.

  • De ruimte diende als magazijn en kantoorruimte voor een voormalige drukkerij. De kantoorruimten zijn nagenoeg ongewijzigd, maar de 400m² grote magazijnruimte is omgebouwd tot werkplekken.
  • Variant 1: De vrije vorm. De ruimte is opgedeeld in drie zones, één met keuken en lunchtafel, één met werkeilanden en één informeel overleghoek. Magazijn komt in de raamloze ruimte.
  • De ovale eilanden en glooiende wanden geven de ruimte een eigenzinnig karakter, modern en passend bij een jong bedrijf dat actief is in de muziekindustrie. De wanden bieden kastruimte voor alle merchandise.
  • Variant 2: De huiskamer. Ontvangst, keuken en lunch, beamerhoek en flexplekken allemaal in één ruimte, concentratieplekken in afgesloten kantoren.
  • Binnen het bedrijf is informeel overleg en zijn de mogelijkheid om internationaal hoog aangeschreven DJs op een relaxte manier te ontvangen belangrijk. Hierom is een ruimte gereserveerd met beamer ter ontspanning en in deze variant is het de informele kant van het bedrijf dat centraal staat in de ruimte.
  • Variant 3: Het lint. Bij binnenkomst ziet men alle flex- en stageplekken in één meubel verwerkt, vaste werk-plekken langs de gevel. Magazijn verstopt in de scheidingswand, hierachter liggen keuken en relaxruimte.
  • Het meubel is een doorlopend houten lint waarmee een wachtplek, werkplekken en een informele overleghoek wordt gecreëerd. De houten wand die de keuken scheidt van de werkplekken bevat ruimte voor opslag.
  • Variant 4: De cubicles. Een beproefd concept. De werkplekken zijn gescheiden van de relaxruimte door een middelhoge wand met daarop plantenbakken. Achterin het vertrek ligt de keuken en lunchruimte.
  • Halfhoge wandjes scheiden de werkplekken, strak genoeg om geconcentreerd te kunnen werken, maar 'rommelig genoeg' door ze lager te houden om een knussere werksfeer te creëren met veel onderling contact.
  • Het eindresultaat biedt de werknemers in de grote ruimte genoeg privacy om geconcentreerd te kunnen werken, zonder dat ze ontoegankelijk worden voor overleg. Met hout en planten is de eerst kille ruimte omgevormd tot een prettige werkplek.

PDFDefinitief ontwerp

Opgeleverd: Augustus 2015.

Comments are closed.