KubusSchijf Banner

Kubus-Schijf

Wat kan men doen met een vlak, een schijf en een volume? Dit was de ontwerpvraag van mijn allereerste ontwerpopdracht aan de Hanzehogeschool. Ir Frans Boot had de opdracht meegenomen vanaf de TU Delft, met als doel de studenten te laten spelen met compositie, waarbij op een vlak van 30x50m een volume geplaatst moest worden van 9x9x6m waarvan de opening gemarkeerd werd door een 2m hoge schijf.

Mijn benadering was “tegendraads”; ik wilde het volume zo veel mogelijk opbreken en met de schijf een groter volume te creëren. Het volume heb ik versneden en de negen kolommen gefacetteerd en bekleed met een mat reflecterend metaal, waardoor het volume deels wegvalt. Van de schijf heb ik een omsloten volume gemaakt van 13.5×13.5x9m en de schijven zijn van staalframes gemaakt, waardoor het grote overstek gehaald kan worden.

  • Vogelvlucht, waarbij de gevouwen schijf afsteekt tegen het opgebroken volume.
  • De gevouwen kubus is anderhalf maal groter dan het opgebroken volume.
  • De twee meter hoge schijf is in spiraalvorm gevouwen en kan een groot moment doorstaan door de vakwerkconstructie.
  • Gerenderd in AutoCAD2000, waardoor het reflectieve materiaal net iets minder reflectief uit de veren komt. Maar hoe meer het materiaal reflecteert, hoe minder aanwezig het opgebroken volume wordt.
  • De staalframes konden helaas niet gesloten worden, vanwege windbelasting.

Comments are closed.