DogmA Banner

DogmA Hûs, Leeuwarden

Tijdens mijn stage bij Onix ben ik betrokken geweest bij meerdere projecten, in de maquettekamer of aan de ontwerptafel, maar het grootste deel van mijn tijd werkte ik aan het Dogma huis.

De naam “Dogma” verwijst naar het Dogme-manifest van regisseur Lars von Trier, die van alles deed om zo naturel mogelijk te filmen, en verwijst daarmee naar de eerlijkheid die Onix wil bereiken binnen het ontwerp. Het huis heeft een stenen basement, met daarop een houten skelet met daarin de belangrijkste verblijfsruimten.

Voor dit project heb ik ontwerpstudies gedaan in maquettes en schets, maar ook heb ik de meeste tekeningen gemaakt in de DO- en bouwaanvraagfase. Hierbij heb ik de vrijheid genoten om zelf details te ontwikkelen die het concept van het huis versterken. Daarbij heb ik overleg gevoerd met opdrachtgever en technisch adviseurs om tot zo eerlijk mogelijke oplossingen voor ruimtelijke en bouwtechnische problemen te komen.

Webpublicaties:
http://www.onix.nl/
http://www.archdaily.com/
http://www.architectuurgids.nl/
http://www.archined.nl/

Ook is het project is opgenomen in “Architectuur in Nederland. Jaarboek 2005 / 2006”,  in het boek “Onix. wachten op betekenis” en beschreven in meerdere tijdschriften. Tot slot kwam het op 19 april 2012 voorbij als droomhuis in het tv -programma Huizenjacht (heb geduld, de video laadt wat langzaam).

  • De houten hoek van het huis. Van het houten volume is een stuk afgesneden, parallel aan de straat, waardoor de gevellijn schuin oploopt. Ook komt daardoor het metselverband duidelijk naar voren, in de plint, omdat de "stapel bakstenen" ook schuin wordt afgesneden.
  • De lamellen in de gevel zorgen ervoor dat men stil moet staan om een rustig beeld naar binnen of buiten te hebben. Hierdoor kunnen de bewoners rustig vanaf de keukentafel naar buiten kijken, maar kunnen voorbijgangers geen blik naar binnen werpen zonder stil te staan en te "gluren".
  • Vanaf de slootzijde kan men zo het dak oplopen, een houten schil die om het hele huis is gevouwen.
  • Vanuit de studeerkamer heeft men ruim uitzicht over de omgeving. Alle ruimten staan in open verbinding met elkaar, maar aan het ene eind van de "route" ligt deze kamer, en helemaal aan het andere eind de kinderspeelkamer. Wel is er vanuit de studeerkamer een doorkijk naar de speelkamer, waardoor er nog wel controle is mochten de speelactiviteiten uit de hand lopen.
  • De ouderlijke slaapkamer ligt nog één stap verder dan de studeerkamer, maar is wel afgesloten van de route. Het is de enige verblijfsruimte die volledig in het houten deel van het huis ligt.

fotografie: Ron de Jong