Tuinhuis Banner

Tuinhuis, Delft

In een achtertuin in Delft staat een open tuinhuis dat beschutting biedt tegen de zon en de regen.

De basis van het ontwerp is een ruitvorm bestaande uit twee gelijkbenige driehoeken, waarbij de afstand van de kolommen gelijk is aan de minimale afstand die men nodig heeft om een hangmat op te hangen. De kolommen zijn ontschorste stammen die met schoren aan elkaar verbonden zijn. Aan de achterzijde biedt een wand van gevlochten wilgentenen rugdekking.

Op de kolommen rust een ligt hellend dak van steigerplanken, waardoor het tuinhuis zich naar de tuin opent. Het dak is grof gedetailleerd, maar heeft desalniettemin een strakkere uitstraling dan het opgaand werk.

  • Na meerdere varianten ontworpen te hebben, kwamen we uiteindelijk op een eenvoudig ontwerp (in plattegrond twee gelijkbenige driehoeken, met een afstand tussen de kolommen waar precies een hangmat tussen past) van rondhouten balken. Dit bracht een uitdaging met zich mee in de uitvoering, omdat de balken in de knooppunten niet haaks op elkaar stonden, maar het gaf een rigide uitstraling.
  • Tuinhuis in aanbouw. De bouw duurde ongeveer twee dagen met drie personen, waarbij we veel dingen in het werk oplosten.
  • 's Winters, of bij regen, biedt het tuinhuis voor rokers bescherming tegen weer en wind.
  • De strakke belijning van het dak steekt af tegen de grove opbouw van onregelmatig rondhout en een gevlochten schutting.
  • Ook functioneert het tuinhuis bij feestjes prima als podium.

PDFDocument uit het ontwerpproces, ter communicatie met de opdrachtgevers.
PDFDefinitief ontwerp.

Comments are closed.